یک ترید موفق نیازمند دانش کافی درباره معاملات و ابزارهای لازم برای آنها است. الگوهای هارمونیک یکی از ابزارهای مورد استفاده معامله گران در بازارهای مالی هستند که از تلفیق اشکال هندسی و اعداد فیبوناچی ایجاد می شوند. این الگوها در یافتن نقاط بازگشت قیمت و طول حرکت آنها مورد استفاده قرار می گیرند. در ادامه با ما همراه باشید تا با الگوهای هارمونیک و نحوه استفاده از آنها در معاملات بازارهای مالی آشنا شده و به طور هوشمندانه در تحلیل های تکنیکال خود از آن استفاده نمایید.
الگوهای هارمونیک چیست؟
الگوهای هارمونیک الگوهای پیچیده ای هستند که اولین بار در سال ۱۹۳۲ از آنها در کتاب Profits in the Stock Market گارتلی نام برده شد. سپس لری پساونتو این الگوها را با اعداد فیبوناچی ترکیب کرد و شکل جدیدی از این الگوها را ارائه کرد. پس از این دو اسکات کارنی کتابی بر پایه نوشته های گارتلی منتشر کرد که در آن الگوهای جدیدی را معرفی شده بود.
الگوهای هارمونیک بر اساس نسبت حرکت قیمت به زمان و تناسب و تقارن نسبت فیبوناچی در بازارهای مالی فعالیت دارند و می توان حرکت قیمت نسبت به زمان را فرضیه اصلی در رابطه با این الگوها دانست. مهمترین کاربرد نسبت های فیبوناچی شناسایی نقاط بازگشت قیمت مهم، نقاط چرخش بالا و پایین (سقف و کف) و اطلاعات قیمت است که در تعیین حد ضرر و حد سود نقش مهمی دارند.
این الگوها با بهره مندی از توالی اعداد فیبوناچی ساختارهایی هندسی ایجاد می کنند. به بیانی دیگر می توان گفت که الگوهای هارمونیک بر اساس تکرار در گذشته ساخته می شوند و نشان می دهند که در آینده چه شرایط مشابهی به وجود خواهد آمد. الگوهای هارمونیک امکانات و فرصت های جدیدی برای تریدرها ایجاد می کنند که از بین آنها می توان به حرکات نهفته قیمت و نقاط سقف و کف مهم اشاره نمود.
الگوهای هارمونیک به سبب تخمین حرکت قیمت از اهمیت بالای در تحلیل بازارهای مالی برخوردارند و از طرفی برای تشخیص وارونگی قیمت مورد استفاده قرار می گیرند.
ساختار الگوهای هارمونیک
الگوهای هارمونیک که هر یک ویژگی های منحصر به فرد خود را دارند از ۵ نقطه A، B، C، D، X تشکیل می شوند که نقطه مرکزی و اصلی نقطه X است. در ادامه ی نقطه X موجی تکانه ای قرار گرفته که XA نامیده می شود و پس از آن نیز نقطه B وجود دارد که حاصل یک موج اصلاحی است و پایه AB را تکمیل می کند. بعد از نقطه B موج BC قرار گرفته . پس از آن هم نقطه CD است.
برگشت تمامی نقاط نامبرده به نسبت های هارمونیک بستگی دارد، زیرا این نسبت ها برگشت ادامه یافتن و یا بازگشت پایه ها را مشخص می کنند. نکته ای باید در نظر داشته باشید این است که تمامی الگوهای هارمونیک ۴ و ۵ نقطه ای بر مبنای الگوهای ۳ نقطه ای یا ABC ایجاد شده اند.
انواع الگوهای هارمونیک کدام اند؟
الگوهای هارمونیک انواع مختلفی دارند که هر یک از آنها می توانند در حالت های نزولی و صعودی ایجاد شوند. خفاش، خرچنگ، پروانه، کارتلی، سه حرکته برخی از این الگوها هستند که بیشترین کاربرد را در تحلیل تکنیکال دارند و بین معامله گران رایج اند. سایر الگوهای هارمونیک نیز AB=CD، کوسه و سایفر هستند که به نسبت الگوهای اصلی کمتر شناخته شده اند.
نحوه ترید با استفاده از الگوهای هارمونیک
برای تحلیل معاملات و بازارهای مالی با استفاده از الگوهای هارمونیک پیش از هر چیز باید الگو را از قسمت ابتدای شکل گیری بررسی نمود و نوع آن را با توجه به شکل تشخیص داد. برای تشخیص یک الگوی هارمونیکی ابتدا باید موج اصلاحی AB را پس از اولین حرکت قیمت (XA) و امتداد آن برای تشکیل نقطه B بررسی نمود.
پس از تشخیص نوع الگوی هارمونیک تریدر باید یک سبک معاملاتی بر اساس الگوی به دست آمده برای خود تعیین نماید. در این مرحله که نقطه C تشکیل شده است معامله گر می تواند در آخرین موج الگوی هارمونیک یعنی CD ترید کند و نقطه هدف را D انتخاب می کند یا اینکه پس از تکمیل الگوی هارمونیک ترید را انجام دهد.
مرحله بعدی که شامل تنظیم سفارش و ورود به معامله است با نظر گرفتن استراتژی های مرحله پیشین حد سود و ضرر و نقاط ورود و خروج را مشخص می کند. در استراتژی اول که ترید در موج CD است نقطه ورود پس از شکسته شدن روند فرضی است و حد ضرر نیز کمی بالاتر یا پایین تر این نقطه و یا نقطه C قرار می گیرد. در استراتژی بعد نقطه ورود در نقطه نهایی (D) الگو است. این استراتژی نسبت به استراتژی اول ریسک بالاتری دارد و تنها پس از تایید اندیکاتورها باید از آن استفاده نمود.
جمع بندی
الگوهای هارمونیک، یکی از ابزارهای شناخت روند بازار و تشخیص بازگشت قیمت است. این الگوها کاربرد زیادی در تحلیل تکنیکال دارند و دارای انواع مختلف می باشند. در این مقاله به مفهوم الگوهای هارمونیک، ساختار آنها و نحوه استفاده از آنها در معاملات بازارهای مالی پرداخته شد که امیدواریم برای شما سودمند بوده باشد.