بعد از دو تحلیل تکنیکال و فاندامنتال ما نوع دیگری از تحلیل داریم که به نام تحلیل On Chain معروف می باشد که به آن تحلیل درون زنجیره ای نیز گفته می شود. در این مقاله به بررسی کامل و مفاهیم پایه ای تحلیل آن چین می پردازیم و شما پس خواندن مقاله دید کاملی نسبت به این نوع تحلیل خواهید داشت، با ما باشید.
کریپتو کارنسی ها دارایی هایی دیجیتالی هستند که در سال های اخیر به یکی از جنجالی ترین مباحث مالی تبدیل شده اند. زیرساخت به کار رفته در کریپتوکارنسی ها که در بستر آن تولید و توزیع می شوند بلاک چین نام دارد که نوعی دفتر کل توزیع شده است. در بلاک چین ها داده های مربوط به تراکنش های ارز دیجیتال برای کلیه اعضای شبکه قابل دسترسی و مشاهده است و می توان از آنها در زمینه های مختلفی مانند تحلیل ها، علوم داده، یادگیری ماشین و غیره استفاده کرد.
در واقع تنها ارزهای دیجیتال این قابلیت را دارند که سرمایه گذاری ها و مبادلات مربوط به آنها از طریق نوعی دفتر کل توزیع شده (DLT) قابل تحلیل و بررسی است. اما تحلیل درون زنجیره ای چیست؟ به تحلیلی که بر مبنای داده های ثبت شده و موجود در شبکه بلاک چین صورت گیرد تحلیل درون زنجیره ای یا On Chain گفته می شود.
وجود داده های مالی و تاریخچه معاملات در بستر بلاک چین این امکان را برای تحلیلگران فراهم می کند تا به بررسی این داده ها پرداخته و از اطلاعات تراکنش ها برای تحلیل فعالیت ها، عملکرد و کاربردهای شبکه در دوره های زمانی مشخص استفاده نمایند و چشم انداز کلی از احساسات و رفتارهای معامله گران داشته باشند. در این مطلب قصد داریم تا به معرفی تحلیل درون زنجیره ای و تأثیرات آن بر تریدهای معامله گران بپردازیم. با اکس کپیتال همراه باشید.
درک و شناخت بیشتر از On Chain
درک و شناخت روانشناسی بازار ارزهای دیجیتال و آشنایی با بسترهای معاملاتی می تواند معاملات سودمندی را برای معامله گران بازار رمز ارزها به ارمغان آورد. راه های بسیاری برای رسیدن به شناخت و آشنایی با بازارهای مالی وجود دارد که در میان آنها می توان به تحلیل ها اشاره کرد. متداولترین نوع تحلیل در بازارهای مالی از جمله بازار ارز دیجیتال تحلیل تکنیکال است اما توانایی تحلیل داده ها و اطلاعات موجود بر روی بلاک چین قطعا چشم انداز منحصر بفرد و بهتری را در اختیار تحلیلگران قرار می دهد این نوع تحلیل ارزهای دیجیتال به عنوان تحلیل آن چین یا تحلیل درون زنجیره ای شناخته می شود.
تحلیل درون زنجیره ای یکی از تحلیل های کاربردی در دنیای ارزهای دیجیتال است. این روش تحلیل نوظهور که عوامل بنیادین، نسبت ریسک به سود تراکنش ها و بلاک چین را مورد بررسی قرار می دهد. تحلیلگران درون زنجیره ای همواره سعی دارند تا با استفاده از طیف وسیعی از اقدامات درک خود از زنجیره بلوکی افزایش و بهبود داده و پارامترهای مختلف حرکات قیمتی یک ارز دیجیتال را تحلیل و بررسی نمایند. به طور معمول در این نوع تحلیل مواردی مانند حجم معاملات، پاداش بلاک، عوامل مؤثر بر قیمت، اطلاعات قراردادهای هوشمند، جزئیات ماینینگ و ورود و خروج نقدینگی به صرافی مورد بررسی قرار می گیرد.
آنالیز درون زنجیره ای و فاندامنتال در مواردی با یکدیگر مشابهت دارند اما در آنالیز درون زنجیره ای بر خلاف تحلیل فاندامنتال که ارزشمندی پروژه بررسی می شود، از اطلاعات ثبت شده بر روی زنجیره بلوکی برای تعیین ارزشمندی شبکه و تحلیل عمیق تر و دقیق تر آن استفاده می شود. در واقع این تحلیل به این موضوع می پردازد که نحوه استفاده معامله گران از دارایی ها به چه صورت است.
با وجود کاربردهای بسیار تحلیل درون زنجیره ای، انتقاداتی نیز بر آن وارد است و برخی از منتقدان این تحلیل بر این باورند که بررسی دقیق داده های ثبت شده بر روی زنجیره بلوکی حاکمیت اعضای شبکه را زیر سوال برده و آن را تهدید می کند. در صورتی که طرفداران این تحلیل بر این باورند که وجود تحلیل درون زنجیره ای امری ضروری است زیرا شکاف بین بخش مالی و مقامات از بین می رود و شفافیت بیشتر باعث شناخت بیشتر افراد از دارایی های دیجیتال و فناوری زیرساخت آن می شود که نتیجه آن توسعه اقتصاد دیجیتالی در بین افراد است.
تاریخچه تحلیل On Chain
تحلیل درون زنجیره ای یا On Chain analysis نخستین بار در سال ۲۰۱۱ و تنها دو سال پس از ظهور بیت کوین مطرح شد. این تحلیل که برای ارزیابی اولین ارز دیجیتال یعنی بیت کوین ایجاد شد بعدها برای سایر ارزهای دیجیتال پس از بیت کوین (آلت کوین ها) نیز مورد استفاده قرار گرفت.
هدف از تحلیل درون زنجیره ای چیست؟
امروزه برخی از بازارهای مالی و دارایی ها در دست افرادی خاص و محدود قرار دارند که حالتی غیر شفاف و متمرکز دارد. افراد عادی نمی توانند از موجودی خزانه های دولت و یا تراکنش های آن اطلاع یابند و آمار اعلام شده ممکن است کاملا دقیق نباشند اما آنالیز درون زنجیره ای این امکان را در بلاک چین برای افراد به وجود آورده است و استفاده از این تحلیل تا حد زیادی می تواند فسادهای مالی را کاهش دهد.
تحلیل درون زنجیره ای در کنار سایر اطلاعات مفیدی که در اختیار کاربران قرار می دهد، رفتار مردم نسبت به ارزهای دیجیتال را تشخیص می دهد و به نوعی در روانشناسی بازار رمز ارزها به تحلیلگران کمک می کند. این در حالی است که در تحلیل هایی مانند تحلیل تکنیکال تنها قیمت و ارزش پروژه بررسی می شود.
پارامترهای مهم آنالیز درون زنجیره ای
در تحلیل درون زنجیره ای پارامترهای مهمی وجود دارند که اگر قصد تبدیل شدن به یک تحلیلگر درون زنجیره ای را دارید باید با آنها آشنایی کامل داشته و بر آنها مسلط باشید. در این بخش به هشت پارامتر مهمی که در تجلیل درون زنجیره ای کاربرد بسیاری دارند خواهیم پرداخت. شما می توانید برای بررسی این پارامتر ها از برنامه MLQ App استفاده نمایید. برای شروع کار با این برنامه یک آدرس ایمیل ارائه کرده و سپس از داده های برنامه که برگرفته از وب سایت Into the Block هستند برای تحلیل درون زنجیره ای هر رمز ارز بهره مند شوید.
- رفتار سرمایهگذاران نسبت به قیمت بازار (Holders Making Money at Current Price)
نخستین پارامتر در قسمت رمز ارزها میانگین هزینه معاملات خرید آدرس های دارای موجودی و قیمت فعلی رمز ارز انتخاب شده است. میانگین آدرس ها به صورت درصدی نمایش داده می شوند، اگر میانگین خرید این آدرس از قیمت فعلی رمز ارز کمتر باشد عبارت In the money و در صورتی که میانگین معامله خرید از قیمت فعلی رمز ارز بیشتر باشد عبارت Out of the money به کار برده می شود.
- توزیع دارایی هولدرهای ارز دیجیتال (Concentration Large Holders)
پارامتر بعدی توزیع دارایی هولدرهای رمز ارز است که مقدار عرضه و موجودی در گردش آن را در بازار ارزهای دیجیتال نشان می دهد. این مقدار که به طور معمول در اختیار سرمایه گذاران بزرگ یا نهنگ های بازار است نشان دهنده آدرس هایی است که بیش از یک درصد از عرضه کل رمز ارز را در اختیار دارند.
- وابستگی قیمت ارز با بیت کوین (Price Correlation with Bitcoin)
همانطور که می دانید دامیننس بازار رمز ارزها سالهاست که در اختیار بیت کوین است. پارامتر وابستگی قیمت با بیت کوین نشان دهنده وابستگی بین یک ارز دیجیتال و بیت کوین را بر مبنای دیتای گزارش شده ۳۰ روز اخیر نشان می دهد.
- توزیع سرمایه گذاران بر اساس مدت نگهداری دارایی (Holders Compasition by Time Held)
پارامتر بعدی در این تحلیل، نحوه توزیع مالکیت یک ارز دیجیتال را بر مبنای مدت نگهداری آن نشان می دهد که در این توزیع آدرس هولدرها بر اساس زمان هولد کردن به سه قسمت بیش از یک سال (هولدر)، ۱ تا ۱۲ ماه (تریدر میان مدت) و کمتر از یک ماه (تریدر) دسته بندی می شوند.
- معاملات با ارزش بیش از ۱۰۰ هزار دلار (Transactions Greater than $100K)
این پارامتر تراکنش های مربوط به ارز دیجیتال منتخب را که بیش از صد هزار دلار ارزش داشته اند در هفت روز گذشته نشان می دهد.
- جغرافیای تراکنش (Transaction Demographics)
پارامتر بعدی که جغرافیای تراکنش نام دارد تعداد تراکنش های یک رمز ارز را در منطقه زمانی غرب جغرافیایی با منطقه شرق جغرافیایی در دو هفته اخیر مقایسه می کند.
- ورود نقدینگی به صرافی (Total Exchanges Inflows)
این پارامتر نشان دهنده میزان نقدینگی به صرافی و روند آن در صرافی های برتر در یک هفته اخیر است.
- خروج نقدینگی از صرافی (Total Exchanges Outflows)
این پارامتر مقدار نقدینگی خارج شده از صرافی های بزرگ و برتر بازار را در یک هفته اخیر نمایش می دهد.
محدودیت های موجود در تحلیل درون زنجیره ای
آنالیز درون زنجیره ای با وجود امکانات متنوعی که در اختیار معامله گران قرار می دهد آن ها را با محدودیت هایی نیز روبرو می سازد که در این بخش قصد داریم به توضیح برخی از آنها بپردازیم.
دقت ناکافی
برخی راهکارهای مقیاس پذیری بلاک چین مانند لایتنینگ، شاردینگ، ساید چین ها و… می توانند در شکل حجم تراکنش ها تغییر ایجاد کنند. در آنالیز درون زنجیره ای، داده های درون زنجیره مورد بررسی قرار می گیرند و ممکن است در صورت استفاده از راهکارهای مقیاس پذیری لایه دوم این داده ها در طول زمان تغییر یافته و یا دارای عدم دقت کافی باشند.
داده های غیر قابل اطمینان
برای برخی از رمز ارزها ممکن است اطلاعات وجود نداشته باشد و یا در صورت وجود، داده ها متناقض و متغیر باشند. برای مثال داده های مربوط به بیت کوین از سال ۲۰۰۹ تاکنون شامل حجم زیادی از اطلاعات هستند و یا برخی رمز ارزهای جدید داده های بسیار کمی در اختیار می گذارند و ممکن است غیر قابل اعتماد باشد.
نامناسب برای پوزیشن های شورت
داده های درون زنجیره ای و آنالیز آن چین برای تریدهای کوتاه مدت و اسکالپینگ مناسب نیستند و بیشتر در تحلیل های بلند مدت می توان از آن استفاده کرد. اما این به معنی ناکارآمدی این داده ها برای تریدر های کوتاه مدت نیست. اسکالپرها و تریدرهای کوتاه مدت می توانند با ادغام برخی داده های آن چین با دیگر ابزارها و پارامترهای تحلیلی نتایج سودمندی به دست آورند.
میکسرها و کوین جوین ها
کوین میکسینگ و کوین جوین راهی برای پنهان سازی و گمراه کردن رد آدرس ها در بلاک چین هستند که چندین ورودی تراکنش را دریافت کرده و آدرس آنها را پنهان و غیرقابل ردیابی می کنند، سپس یک خروجی از یک آدرس واحد را تحویل می دهند که مشخص نیست مربوط به کدام آدرس است. این کار باعث تغییر داده های بلاک چین و دستکاری داده های درون زنجیره می شود.
داده های On Chain را از کجا می توان به دست آورد؟
داده های مربوط به تحلیل On Chain در برخی از وب سایت های مخصوص قابل دسترسی است. در این بخش تعدادی از وب سایت های ارائه دهنده خدمات On Chain که میزبان بسیاری از تحلیلگران On Chain خستند به شما معرفی خواهد شد.
Coinmetrics
وب سایت کوین متریکس با آدرس Coinmetrics.io که یکی از برترین وب سایت های ارائه دهنده خدمات و اطلاعات درون زنجیره ای است، داده های مربوط به ۳۷ ارز دیجیتال را به صورت کاملا رایگان در اختیار کاربران خود قرار می دهد و به عنوان یکی از پیشگامان این حوزه شناخته می شود.
In to the block
اینتو دِبلاک وب سایت دیگری برای دسترسی به داده های درون زنجیره است که از طریق آدرس Intotheblock.com می توان به آن متصل شد . از امکانات و ابزارهای تحلیلی آن برای رمز ارزهای ارائه شده استفاده نمود.
Glass node
در وب سایت گلس نود با آدرس Glassnode.com امکانات دسترسی به اطلاعات درون زنجیره ای برای مبتدیان به صورت رایگان قرار داده شده است، اما برای دسترسی به امکانات پیشرفته تر این وبسایت باید اکانت پریمیوم آن را خریداری نمود.
CQ.live
وب سایت CQ.live با همین آدرس یکی از کاملترین و کاربردی ترین وب سایت های ارائه دهنده دیتا ان چین است که میزبان بسیاری از معامله گران بازار ارز دیجیتال است و از ان می توان در بررسی ورود و خروج نقدینگی به صرافی ها، فعالیت استخراج کنندگان و بسیاری زمینه های دیگر استفاده کرد.
Look into bitcoin
وب سایت لوک اینتو بیت کوین به آدرس Lookintobitcoin.com یکی دیگر از وب سایت های ارائه دهنده آن چین دیتا است که برای مدلسازی چرخه بازار بزرگترین ارز دیجیتال یعنی بیت کوین، منابع رایگان و پارامترهای آن چین را در اختیار کاربران قرار می دهد.
Terminal Token
وب سایت بعدی که می توان داده های آن چین را از آن به دست آورد ترمینال توکن به آدرس Terminaltoken.com است که در سال ۲۰۲۰ راه اندازی شد و با بررسی معیارهای تجاری و مالی تحلیل ها را در اختیار کاربران خود قرار می دهد.
Nansen
Nansen.ai پلتفرم تحلیل درون زنجیره ای است که دیتای آن چین را با یک منبع عظیم داده در حال رشد مداوم بررسی کرده و با ادغام پارامترهای مختلف سیگنال های سودمند را برای کاربران خود ارائه می کند.
حتما نظرات خود را نسبت به تحلیل آن چین در بخش کامنت ها با ما به اشتراک بگذارید.