در سالهای اخیر بحث های زیادی پیرامون میزان مصرف انرژی ارزهای دیجیتال به خصوص ارز بیت کوین به وجود آمده است و بسیاری از افراد کمبود انرژی برق را ناشی از استخراج بی رویه رمز ارزها می دانند. اما حقیقت ماجرا چیست؟ آیا استخراج ارزهای دیجیتال به همان مقداری که گفته می شود انرژی مصرف می کنند؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا به این سوالات پاسخ دهیم و ابهامات موجود در این زمینه را رفع کنیم.
مصرف انرژی ارزهای دیجیتال
بسیاری از ارزهای دیجیتال برای تولید و استخراج از مفهومی به نام الگوریتم اجماع اثبات کار یا Proof of work که به اختصار POW خوانده می شود استفاده می کنند. استخراج ارزهای دیجیتال توسط سیستم های رایانه ای گسترده ای از سرتاسر جهان انجام می شود و ماینرها یا استخراج کنندگان پس از تایید تراکنش ها بلوک های جدیدی می سازند که در شبکه بلاک چین قرار می گیرد و در ازای آن پاداش دریافت می کنند. عملیات استخراج ارزهای دیجیتال به توان پردازشی بالایی نیاز دارد و برای حفظ پایداری شبکه سیستم های رایانه ای ماینرها به طور مداوم باید فعال باشند که باعث مصرف بالای برق می شود.
استخراج ارزهای دیجیتال با استفاده از دستگاه های مخصوصی به نام ASIC ها انجام می گیرد که انواع مختلفی دارند و میزان مصرف برق در آنها متفاوت است. اما چه چیزی باعث می شود با وجود هزینه های بالای برق ماینرها همچنان به استخراج ادامه دهند؟ پاسخ این سوال ساده است! ارزش و قیمت بالای برخی رمز ارزها بسیار بیشتر از هزینه های مصرف انرژی در آنهاست که استخراج رمز ارزها را سودمند می کند.
چه عواملی بر میزان مصرف انرژی ارزهای دیجیتال تاثیر می گذارد؟
مهم ترین عاملی که می تواند بر استخراج یک ارز دیجیتال تاثیر بگذارد، ارزش و قیمت آن است. برخی از ارزهای دیجیتال به نسبت هزینه ی انرژی مصرفی قیمت بسیار پایینی دارند و استخراج آنها نه تنها سودآور نیست بلکه عملا باعث زیان شخص خواهد شد و هزینه های سنگینی را بر روی دوش ماینر خواهد گذاشت. سقوط بازار ارزش یک ارز می تواند تاثیر زیادی بر استخراج ان داشته باشد. در ماه نوامبر سال ۲۰۱۸ با ثبات قیمت اتریوم بسیاری از ماینرها استخراج را متوقف کردند و میزان مصرف انرژی استخراج آن تا ۱۰ تراوات در ساعت کاهش یافت اما پس از صعود مجدد ارزش این ارز استخراج این ارز چند برابر شد و تا ۳۱ تراوات در ساعت نیز رسید.
عامل دیگری که می تواند باعث تاثیر در میزان مصرف انرژی ارزهای دیجیتال شود، هزینه ی تهیه ماینرهاست. اکثر دستگاه های ماینر پردازنده ها یا کارت های گرافیکی بسیار قدرتمندی هستند که تهیه آنها هزینه بالایی در بر دارد. در برخی از ارزهای دیجیتال هزینه ی تهیه دستگاه ماینر بسیار بیشتر از قیمت ارز استخراجی است که باعث می شود افراد کمی تمایل به استخراج آن نشان دهند.
مصرف انرژی در بیت کوین
مصرف انرژی در بیت کوین بر اثر عملیات استخراج آن است. استخراج بیت کوین با استفاده از دستگاه های ASIC صورت می گیرد. یک دستگاه ایسیک به طور میانگین ۱/۵ کیلو وات توان الکتریکی مصرف می کند که در ۲۴ ساعت شبانه روز ۳۶ کیلو وات در ساعت می رسد و در یک سال ۱۱۰ تراوات ساعت انرژی مصرف می کند. این مقدار تقریبا ۰/۵۵٪ تولید برق جهانی است. با توجه به افزایش روزافزون ارزش بیت کوین و قیمت ان انتظار می رود تا این میزان در سال های آینده افزایش چشمگیری داشته باشد.
مصرف انرژی اتریوم
اتریوم پس از بیت کوین در رتبه دوم پرطرفدارترین ارز دیجیتال قرار می گیرد که با وجود وعده های توسعه دهندگان برای مهاجرت از اثبات کار به اثبات سهام هنوز هم از الگوریتم اثبات کار برای استخراج استفاده می کند. میزان مصرف انرژی اتریوم به طور میانگین ۱۸/۹ تراوات بر ساعت محاسبه شده است که این میزان از بیت کوین بسیار کمتر است اما باید در نظر داشت ارزش بیت کوین از اتریوم همواره بیشتر بوده است.
آسیب های زیست محیطی ناشی از استخراج
مصرف زیاد انرژی باعث وارد شدن آسیب های زیست محیطی می شود و با توجه به مصرف انرژی ارزهای دیجیتال بسیاری از افراد نگران آسیب های ناشی از آن هستند و حتی در بسیاری از کشورها استخراج رمز ارزها محدود شده است به خصوص کشورهایی که هزینه برق در آن ها ارزان تر است. استخراج بیت کوین که پرطرفدارترین ارز دیجیتال است به طور میانگین در هر سال ۲۰ هزار گیگاوات بر ساعت انرژی مصرف می کند که این میزان مصرف انرژي در مقایسه با مصرف برق در سیستم هایی مانند بانکداری، گیمینگ و … بسیار کمتر است.
بر خلاف تصور عموم استخراج ارزهای دیجیتال آسیب کمتری نسبت به سایر مصرف کننده های انرژی دارد و با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی این مقدار بسیار کاهش خواهد یافت و توسعه دهندگان ماینرها دستگاه هایی با مصرف انرژی کمتر تولید خواهند کرد.