ارز دیجیتال، واژه ای است که با گذشت چندین سال از پیدایش خود برای برخی از افراد ناملموس است. شاید هیچ یک از ما روزی فکرش را نمی کردیم که بتوانیم دارایی هایی ارزشمند به صورت دیجیتال و غیر فیزیکی داشته باشیم و حتی از آنها کسب درآمد کنیم. اما ظهور بیت کوین و سپس سایر ارزهای دیجیتال این امر را محقق کرد و باعث یک انقلاب فناوری بزرگ در صنعت امور مالی شد.
در سال های اخیر شاهد رشد روز افزون ارزهای دیجیتال و تاثیر آن ها در زندگی بسیاری از مردم بوده ایم. ارزهای دیجیتال با قابلیت های منحصر به فرد و خاص خود توانستند به جایگاه خوبی در میان سرمایه گذاران و معامله گران کسب کنند و به عنوان یک واحد پولی برای پرداخت ها و معاملات مورد استفاده قرار گیرند. اما سوالی که برای تمام افراد به وجود می آید این است که آیا ارزهای دیجیتال در آینده خواهند توانست جای پول واقعی را بگیرند یا خیر؟ برای پاسخ به این سوال در ابتدا باید ارزهای دیجیتال را بهتر بشناسیم.
آینده ارزهای دیجیتال چه خواهد شد؟
ارزهای دیجیتال پول های دیجیتال و رمزنگاری شده ای هستند که در بستر فناوری پیشرفته ای به نام بلاک چین توسعه می یابند. این ارزها به عنوان یک دارایی شناخته می شوند و از امنیت بسیار بالایی برخوردار هستند و می توان مهم ترین هدف آن ها را تمرکز زدایی و حفظ امنیت دانست. ارزهای دیجیتال از امنیت بالایی برخوردارند و این امنیت را مرهون پروتکل رمزنگاری پیشرفته ای که در بستر بلاک چین وجود دارد هستند.
غیرمتمرکز بودن در ارزهای دیجیتال به معنای عدم نظارت و کنترل سازمان های مالی و دولت ها بر روی دارایی های افراد است که این امر در ارزهای دیجیتال به بهترین نحو عملی می شود. اولین ارز دیجیتال بیت کوین بود که در سال ۲۰۰۹ منتشر شد و پیشرفت چشمگیری داشت به طوریکه امروزه بسیاری از افراد ارز دیجیتال را به لطف بیت کوین و شهرت آن می شناسند.
ارز دیجیتال و ارز فیات
ارز فیات یا پول واقعی به واحد پولی گفته می شود که توسط دولت ها منتشر می شود و قانونی است ولی پشتوانه فیزیکی ندارد. تعیین ارزش ارز فیات توسط دولت صادر کننده صورت می گیرد و برای پرداخت ها و امور مالی بسیاری مورد استفاده قرار می گیرد.
ارز دیجیتال و ارز فیات از لحاظ نداشتن پشتوانه فیزیکی (مانند طلا، نقره و…) و تعیین ارزش با توجه به عرضه و تقاضا به یکدیگر شباهت دارند، اما شباهت این دو در همین جا به پایان می رسد و تفاوت های آنها نمایان می شود. ارزهای دیجیتال ماهیتی غیرمتمرکز دارند، در حالیکه ارزهای فیات توسط دولت ها و بانک های مرکزی کنترل می شوند.
ارزهای دیجیتال توسط ماینرها یا استخراج کنندگان که افراد معمولی هستند طی فرایند ماینینگ استخراج می شوند، اما ارزهای فیات توسط بانک های مرکزی تولید می شوند. همچنین ارزهای دیجیتال شکل فیزیکی ندارند و به صورت آنلاین مبادله می شوند که این امر سبب می شود به مرزها محدود نشوند و افراد در سراسر جهان بتوانند به راحتی معاملات خود را انجام دهند اما ارزهای فیات اینگونه نیستند.
مزایای ارز دیجیتال
احتمالا تا به اینجا تا حدودی با ارزهای دیجیتال و قابلیت های ویژه آن آشنا شده اید. در این بخش با ما همراه باشید تا با ویژگی های این ارزها بیشتر آشنا شوید.
عدم تمرکز
هدف اصلی ارزهای دیجیتال تمرکز زدایی است. پول های واقعی توسط دولت ها تولید و در اختیار مردم قرار می گیرند و سپس از طریق تراکنش ها و سرمایه گذاری ها در بانک ها که موسساتی تحت نظارت دولت هستند نگهداری می شوند و برای اجرای قوانین مالیاتی حساب های افراد کنترل می شوند. اما ارزهای دیجیتال تحت نظارت هیچ سازمان و یا دولتی نیستند و هیچ دولتی نمی تواند بر روی آنها تمرکز کرده و قوانین مالیاتی را بر روی آنها اجرا کند.
پرداخت های آسان
ارزهای دیجیتال را می توان به عنوان یک وسیله پرداختی مورد استفاده قرار داد. در درگاه های پرداختی و یا فروشگاه ها و ارائه دهندگان خدماتی که از ارزهای دیجیتال را به عنوان پول قبول دارند می توان با انتقال آسان ارزهای دیجیتال از یک کیف پول به کیف پول دیگر هزینه ها را پرداخت کرد.
فعالیت برون مرزی
همانطور که پیش تر گفته شد ارزهای دیجیتال شکل فیزیکی ندارند، در نتیجه می توانند در هر جای جهان بین افراد مبادله و جابجا شوند و به یک مرز مشخص محدود نیستند. اما در پول های واقعی این امر میسر نیست و برای جابجایی پول از یک کشور به یک کشور باید مراحل بانکی و کاغذ بازی های بسیاری را طی کرد تا وجه انتقال داده شود و زمان زیادی را صرف این کار کرد. این ویژگی در ارزهای دیجیتال علاوه بر سهولت در انتقال وجوه دور زدن تحریم ها را هم مکان پذیر می کند.
ناشناس بودن
ارزهای دیجیتال از امنیت بسیار بالایی برخوردارند و نمی توان آن ها را به آسانی هک و یا به سرقت برد. این امنیت ناشی از پروتکل هش گذاری پیشرفته در بلاک چین ها است که تراکنش های ارز دیجیتال را رمزنگاری می کند و از تغییر و دستکاری اطلاعات جلوگیری می کند.
دوبار خرج کردن
ارزهای دیجیتال ریسک دوبار خرج کردن را ندارند و یک شخص نمی تواند با یک ارز دیجیتال همزمان دو پرداخت را در لحظه انجام دهد، چرا که پس از ثبت تراکنش بر روی بلاک چین، ارز دیجیتال انتقال داده می شود و غیر قابل بازگشت نیست و از دسترس شخص فرستنده خارج می شود.
معایب ارزهای دیجیتال
ارزهای دیجیتال در عین حال که مزایای فوق العاده ای دارند می توانند معایبی نیز داشته باشند که در بخش زیر به معرفی تعدادی از آن ها پرداخته شده است.
نوسانات بالا
بازار ارزهای دیجیتال مانند تمامی بازارهای مالی دیگر دچار نوسانات و افت و خیز های قیمت است. یک ارز دیجیتال می تواند گاهی ارزش بسیار بالایی کسب کند و گاهی هم به قیمت بسیار پایینی برسد. این موضوع تحت تاثیر عوامل مختلفی است.
وضعیت قانونی
ارزهای دیجیتال بر خلاف ارزهای فیات که توسط دولت ها پشتیبانی می شوند، هیچ پشتوانه قانونی ندارند. این ارزها در بسیاری از کشورها وضعیت قانونی مشخصی ندارند و در هاله ای از ابهام فعالیت می کنند. جرایم مالی در ارزهای دیجیتال قابل پیگیری نیست و هیچ قانونی برای نگهداری و استخراج آن ها وضع نشده است.
امکان پولشویی و کلاهبرداری
ارزهای دیجیتال به دلیل عدم تمرکز بستر مناسبی برای پولشویی و نگهداری دارایی کلاهبرداران است. میزان دارایی در ارزهای دیجیتال توسط هیچکس قابل کنترل نیست و یک شخص می تواند میلیاردها دلار را در حساب خود نگهداری کند بدون آن که مالیاتی برای آن بپردازند و یا منبع آن را مشخص کند. البته نمی توان گفت که تمام اشخاص در بازار ارزهای دیجیتال پولشو و کلاهبردار هستند.
جمع بندی
ارزهای دیجیتال دارایی های رمزنگاری شده ای هستند که پتانسیل بالایی برای اعمال تغییرات و پیشرفت دارند. بسیاری از افراد معتقدند در آینده می توان ارزهای دیجیتال را جایگزین پول واقعی کرد و از مزایای آن به عنوان یک پول استفاده کرد.
در حال حاضر تعدادی از شرکت ها و موسسات از ارزهای دیجیتال مختلف برای روش های پرداختی استفاده می کنند اما بسیاری دیگر نیز همچنان از روش های سنتی پرداخت بهره می برند. ارزهای دیجیتال در آینده در بهترین حالت می توانند در مقیاس های بزرگ تری استفاده شوند و نخواهند توانست جایگزینی برای پول های واقعی باشند. همان طور که پس از ظهور تلفن های هوشمند تلفن های منزل از بین نرفتند و با اختراع ایمیل فعالیت پست ها متوقف نشد با پیشرفت ارزهای دیجیتال نیز پول های واقعی از بین نخواهند رفت.