اگر در بازار ارزهای دیجیتال کار کرده باشید به احتمال زیاد نام نود یا گره را شنیده اید. این اصطلاح که یکی از اصطلاحات کاربردی در ارزهای دیجیتال و بلاک چین است و هر معامله گری پیش از ورود به این بازار باید با این مفاهیم پایه آشنایی داشته باشد. در این مقاله با اکس کپیتال همراه باشید تا نودها، نحوه کار آنها و نقش آنها در شبکه بلاک چین یبشتر آشنا شوید.
گره یا نود چیست؟
فعالیت بلاک چین نیازمند اعضایی است که به طور مداوم در این شبکه حضور داشته باشند و آن را کنترل و در تصمیمات آن شرکت کنند. به هر یک از شرکت کنندگان شبکه بلاک چین گره یا نود گفته می شود که با همکاری یکدیگر در اجماع شبکه شرکت کرده و تصمیمات مربوط به شبکه را مدیریت می کنند و حفظ بقای شبکه را موجب می شوند.
نودها در واقع سیستم های رایانه ای متصل به شبکه بلاک چین هستند که به عنوان نقاط ارتباطی در شبکه عملکردهای متفاوتی را ارائه می دهند. هدف اصلی فعالیت بلاک چین ها تایید تراکنش ها و ثبت بلوک آنها بر روی شبکه بلاک چین است. پس از ثبت و تایید یک بلوک بر روی بلاک چین یک نسخه از بروزرسانی بلاک چین به تمام نودهای شبکه ارسال می شود.
هرچه تعداد گره های یک بلاک چین بیشتر باشد آن شبکه دارای زیرساخت قدرتمندتر و امنیت بالاتری است و مقیاس پذیری بیشتری دارد. نودها در رأی گیری های شبکه می توانند شرکت کنند و به تغییرات پیشنهادی رأی دهند، برای اعمال تغییر در شبکه باید اکثر گره های شبکه رأی مثبت دهند.
انواع نود در بلاک چین
نود کامل
فول نودها یا نودهای کامل مهم ترین و اصلی ترین اعضای شبکه هستند که بقای شبکه را حفظ می کنند. اگر نودهای کامل در شبکه نباشند بلاک چین عملا از کار خواهد افتاد. فول نود ها در شبکه مسئولیت حفظ امنیت، حفظ اجماع نودها و تایید تراکنش ها را بر عهده دارند. هر یک از این نودها یک نسخه از بلاک چین را در اختیار دارند و به طور مداوم در شبکه فعالیت دارند.
برای ایجاد تغییرات باید نیمی از اعضای شبکه به آن رأی مثبت دهند و در صورتی که بیش از نیمی از فول نودها مخالف تغییرات باشند این تغییر رخ نخواهد داد و فورک در شبکه صورت می گیرد.
نود سبک
این نودها که SPV نیز نامیده می شوند، تنها آخرین تراکنش شبکه را بررسی می کنند. نودهای SPV با چک کردن آخرین بلوک بلاک چین تشخیص می دهند که برای تراکنش مناسب است یا خیر و وقتی که به بلاک آخر برسند بلوک های قدیمی را حذف می کنند و هدرها را باقی می گذارند. فعالیت این نودها بسته به فعالیت نودهای کامل است و در فرایند روزمره ارزهای کار می کنند.
نود ماینر
نودهای ماینر تنها در ثبت بلوک های شبکه شرکت دارند و برای استخراج بلوک جدید شبکه به دریافت نسخه ی کامل بلاک چین نیازی ندارند و این کار را تنها با داشتن اطلاعات بلوک قبلی می توانند انجام دهند. این نودها با در اختیار داشتن سیستمی با توان پردازشی بالا به استخراج بلوک های جدید می پردازند و در ازای ثبت بلوک جدید پاداش دریافت می کنند. البته لازم به ذکر است این نودها در استخرها یا مزارع استخراج شرکت دارند و برای استخراج به صورت انفرادی باید فول نود کامل بود.
سوپر نود
به فول نودهایی که برای تمامی اعضای شبکه قابل مشاهده هستند سوپر نود گفته می شود. این نودها وظیفه برقراری ارتباط بین سایر نودها و ایجاد اطلاعات را برعهده دارند. در واقع این نودها نقاط ارتباطی و توزیع اطلاعات در شبکه هستند. علاوه بر این این سوپر نودها به قدرت پردازش و اینترنت پرسرعت تری نیاز دارند زیرا باید اطلاعات تمام نودها و تاریخچه بلاک چین را انتقال دهند.
وظایف نودها در شبکه
محافظت از شبکه در برابر حملات
حملات سایبری به بلاک چین ها زیاد هستند اما موفقیت این حمله ها بستگی به میزان امنیت شبکه دارد. همانطور که گفته شد امنیت بلاک چین توسط نودها تامین می شود. رایج ترین حمله به بلاک چین حمله ۵۱ درصدی است که هکر در آن به قدرت پردازشی ۵۱ درصد از فول نودهای شبکه دست می یابد و کنترل شبکه را بر عهده می گیرد. اگر تعداد فول نودهای شبکه زیاد باشد بلاک چین امنیت بیشتری دارد و هرچه این تعداد کمتر باشد ریسک موفقیت حملات بیشتر خواهد بود.
ایجاد تغییرات در شبکه
به طور کلی بلاک چین ها غیر قابل تغییر هستند و اطلاعات ثبت شده بر روی آنها به سختی تغییر خواهند کرد. برای ایجاد تغییرات هرچند کوچک در این شبکه ها باید بین اعضای شبکه یعنی گره ها رأی گیری انجام شود و ۵۰ درصد از فول نودها آن را تایید کنند در غیر این صورت هارد فورک و یا سافت فورک اتفاق می افتد. فورک ها در واقع انشعاباتی از شبکه هستند که نسخه ی بهروزرسانی بلاک چین را ارائه می دهند.
شرکت در اجماع شبکه
اجماع شبکه به معنی رسیدن به توافق در بین اعضای شبکه است. این توافق می تواند شامل تایید بلوک ها، تصمیمات در مورد تغییرات شبکه و هر عمل دیگری که در بلاک چین صورت می گیرد باشد. الگوریتم های اجماع در بلاک چین یکی از مهمترین پروتکل های امنیتی شبکه هستند که در حال حاضر به دو صورت اثبات سهام و اثبات کار وجود دارند.
سخن پایانی
گره ها یا نودها اعضای شبکه بلاک چین هستند که وظایف مختلفی را بر عهده دارند. امنیت شبکه، تایید و پردازش تراکنش ها و ادامه فعالیت شبکه بر عهده نودها است و یک شبکه بدون حضور نودها از بین خواهد رفت. هر چه تعداد نودهای یک شبکه بیشتر باشد آن بلاک چین از امنیت بالاتری برخوردار خواهد بود و میزان اثر عوامل مخرب بر شبکه به عملکرد و تعداد نودها وابسته است.