ارز دیجیتال (cryptocurrency) نوع ویژه ای از دارایی دیجیتال محسوب می شود و علم رمز نگاری پایه و مبنای شکل گیری آن می باشد؛ اکثر ارزهای دیجیتال از بلاک چین برای بهره مندی از ویژگی های اساسی همچون غیر متمرکز بودن، تغییر ناپذیر بودن و شفافیت استفاده می کنند.
غیرمتمرکز بودن که ماهیت ارزهای دیجیتالی باشد به معنی این است که توسط هیچ نهاد، گروه یا سازمانی کنترل نمی شود.
از ویژگی جالب ارز دیجیتال این است که به صورت مستقیم و بدون دخالت هیچ واسطه ای در اینترنت قابلیت ارسال به شخص دیگر را دارند و در واقع شما نیازی به حساب بانکی، استفاده از خدمات بانکی و یا سازمان های واسط دیگر برای ارسال ارز دیجیتال به یکدیگر ندارید.
رمز ارزها چیست؟
رمز ارزها با سازکار و شیوه های مختلف ایجاد و توزیع می شوند و همانند دلار و ریال نوعی پول هستند. فرایند ایجاد و تولید بعضی از این پول ها مانند: بیت کوین با ماینینگ بوده است و برخی دیگر از رمز ارزها، تمام سکه ها از قبل استخراج و در شبکه قرار گرفته است.
رمز ارزها بر روی تکنولوژی دفتر کل توزیع شده طراحی و پیاده سازی شده اند و از مهم ترین محصولات در این فناوری بلاک چین ها می باشند، بیشتر رمز ارزها از بلاک چین های که به صورت عمومی می باشند، استفاده می کنند و برای افراد حاضر در شبکه و افرادی که خارج از شبکه هستند، قابلیت مشاهده تمام تراکنش ها را فراهم آورده است.
برای خرید ارز دیچیتال به پنل کاربری صرافی ارز دیجیتال اکس کپیتال مراجعه نمایید.
پیشینه ارز دیجیتال
دیدگاه کلی بر آن است که بیت کوین اولین ارز دیجیتال حقیقی یا رمز ارزی می باشد که وایت پیپر آن در سال 2008 میلادی توسط ساتوشی ناکاموتو منتشر شد و در سال 2009 اولین سکه های ان استخراج شدند، تلاش برای ساختن ارزهای دیجیتال و استفاده از فناوری بلاک چین از سال ها پیش آغاز شده بود اما ورود آن به عرصه جهانی مربوط به سال 2008 میلادی می باشد.
ایده شکل گیری ارز دیجیتال
ایده اولیه شکل گیری ارز دیجیتال در دو مشکل بزرگ و اساسی ریشه دارد که به اختصار در مورد هریک توضیح می دهیم:
- اعتماد به شخص ثالث
اعتماد یکی از موارد بسیار ضروری برای پیش بردن کارها است و به عنوان یک دردسر برای اکثر افراد در تمام امور پولی و … می باشد، زمانی که شما از بانک برای نگهداری یا انتقال پول تان استفاده می کنید در حقیقت به بانک اعتماد کرده اید. بیت کوین به عنوان اولین ارز دیجیتال، سیستم عاری از اعتماد را ارائه کرده است که در فعالیت های انسانی دیگر نیز بکار رفته است.
- دوبار خرج کردن
توسط سرورهای مرکزی و با بررسی موجودی ها مشکل دوباره خرج کردن حل شد و مانع خرج کردن دوباره مقدار مشخصی پول توسط افراد می شود، که به صورت غیر متمرکز این راهکار در بیت کوین ارائه شد و باعث جلوگیری از تقلب کردن افراد با بررسی تاریخچه تراکنش ها می شود.
با گذر زمان ارزهای دیجیتال مختلف برای رفع دغدغه های گوناگون به وجود آمدند، برای مثال اتریوم به عنوان جایگاهی مناسب برای توسعه برنامه های مختلف و اجرای قراردادهای هوشمند معرفی شد و ریپل نیز با دیدی خوشبینانه نسبت به بانک ها و تمرکز بر تجدید ساختار ارتباطات بین بانکی و ارائه سیستم پرداختی پرسرعت و کم هزینه ایجاد شد.
در حال حاضر توکن های متعددی بر روی بستر ارزهای دیجیتالی همچون اتریوم، ترون و ایاس ایجاد شده اند که برای اجرای تراکنش های خود از قدرت بلاک چین های اصلی استفاده می کنند.
رمز ارزها در تراکنش ها چگونه عمل می کنند؟
مدل های مختلفی برای اجرای تراکنش در رمز ارزها به کار گرفته می شود برای مثال مدل اثبات کار در بیت کوین استفاده می شود که در طی آن استخراج کنندگان و میانبرهای تراکنش تایید می شوند.
مدل های متنوع با نام الگوریتم های اجماع یا سازوکارهای توافق جمعی در بلاک چین ها شناخته می شوند و در شبکه چگونگی به اتفاق نظر رسیدن مشارکت کنندگان در مورد تایید کردن یا نکردن یک تراکنش معین می شود.
تراکنش ارز دیجیتال به صورت همتا به همتا (p2p) انجام می شود و نیاز به واسطه را بر اساس مدل استفاده شده از بین می برد.
نظارت بر شبکه ارز دیجیتال چگونه انجام میشود؟
نودها مسئولیت نظارت بر شبکه ارزهای دیجیتال و تامین امنیت آن را بر عهده دارند، در شبکه های مختلف نودها از روش های متفاوتی استفاده می کنند، مثلا در بیت کوین این مسئولیت بر عهده استخراج کنندگان و ماینرها است، در ایاس و ترون رای گیری برای انتخاب نودها انجام می شود و در شبکه اثبات سهام در مورد تراکنش ها کسانی تصمیم گیری می کنند که بخشی از سکه هایشان را در شبکه به صورت سهام قفل کرده باشند.
5 تفاوت اصلی و مهم ارز دیجیتال با پول
تفاوت و تمایز هایی به دلیل وجود برخی ویژگی های منحصر به فرد بین ارزهای دیجیتال و پول وجود دارد، اما این ویژگی ها قابلیت تعمیم به تمام ارزهای دیجیتال را دارند و استثنائات همیشه وجود دارند، ما چند مورد از اصلی ترین آنها را بیان می کنیم؛
- غیر قابل برگشت بودن تراکنش ها در ارزهای دیجیتال
نخستین و بارزترین تفاوت ارزهای دیجیتال غیر قابل برگشت بودن تراکنش ها در ارزهای دیجیتال می باشد، چنانچه شما تراکنش ارز دیجیتالی را به آدرس شخص دیگری اشتباها تایید کنید دیگر قابلیت بازگشت ندارد مگر اینکه شخص دریافت کننده خود تمایل به بازگشت آن داشته باشد. اما در بانک ها اگر پولی را به اشتباه برای شخص دیگری انتقال دهید، می توانید با پیگیری قضایی پول را پس بگیرید.
- ناشناس و نیمه ناشناس بودن ارزهای دیجیتال
در کیف پول ارزهای دیجیتال که در واقع نقش شماره کارت یا شماره حساب شما را دارند، هیچ گونه اطلاعات هویتی از شما وجود ندارد و آدرس ها که شامل عباراتی از حروف و اعداد هستند، تنها از طریق بررسی تاریخچه های تراکنش و تحلیل های عمیق می توان به هویت افراد پیوند ایجاد کند، اما در ارزهایی همچون مونرو، زی کش و گرین حریم خصوصی به گونه ای است که شناسایی هویت تقریبا غیر ممکن است.
- فرامرزی بودن ارزهای دیجیتال
یکی از ویژگی های حائز اهمیت ارزهای دیجیتال جهانی بودن آنها است، زیرا با سیستم های کنونی ارسال پول به نقاط مختلف دنیا زمان زیادی لازم دارد، اما ارزهای دیجیتال این کار را در مدت زمان کوتاهی انجام می دهند، محدودیت مرزی برای ارزهای دیجیتال معنایی ندارد و از هر نقطه دنیا قابل ارسال هستند.
- امنیت ارزهای دیجیتال
امنیت ارزهای دیجیتالی توسط قدرت هش در مبادلات درون شبکه ای به اشتراک گذاشته شده و توسط افراد در سیستم های اثبات کار تامین می شود و برای اشخاص این امکان را فراهم آورده است تا از طریق رمزنگاری کلید عمومی و کلید خصوصی کنترل پول های دیجیتال را خود بر عهده بگیرند و دسترسی به آن برای اشخاص دیگر ممکن نمی باشد.
- انحصاری نبودن ارزهای دیجیتال
افراد برای استفاده از ارزهای دیجیتال مختلف مانند بیت کوین، لایت کوین، اتریوم و … نیاز به اجازه از سازمان یا شخص خاصی ندارند و هر فرد می تواند با دانلود کردن تمام تاریخچه ی تراکنش ها و بدون نیاز به دریافت اجازه نسبت به ارسال یا دریافت ارزهای دیجیتال اقدام کند.
چرا ارزهای دیجیتال به محبوبیت دست یافته اند؟
ارزهای دیجیتال و بازار آن در حال حاضر از محبوبیت بالایی برخوردار هستند که از اصلی ترین عوامل آنها می توان موارد زیر را بیان کرد:
- ارزهای دیجیتال از بازاری پرنوسان به دلیل فناوری به کار رفته و ایده های آزادی خواهانه برخوردار است.
- بازار ارزهای دیجیتال دارای نوسانات بالا به دلیل نوپا بودن می باشد و ممکن است در یک روز قیمت آن چندین درصد رشد یا ریزش داشته باشد.
- تقلب در این بازار وجود ندارد و دلیل آن علم رمزنگاری بر پایه ریاضیات است.
- تمامی افراد حتی آن گروه که به سیستم های مالی سنتی بدبین بودند به علت بدون واسطه بودن و جنبه آزادی خواهانه ارزهای دیجیتال به آن متمایل شده اند.
غیر قابل برگشت بودن تراکنش ها در ارزها
ی دیجیتال را میشود بیشتر توضیح دهید؟
خیلی مقالتون خوب بود
خوب بود