نورالینک یکی از پروژه های جدید و جذاب می باشد که ایلان ماسک در یوتیوب در 17 جولای سال 2017 از آن رونمایی نموده است، ایلان ماسک در این پروژه با حس ششم که حسی ماورای حواس پنجگانه است سرو کار دارد، در این مقاله ابتدا به معرفی مختصر از شرکت نورالینک می پردازیم و سپس این پروژه را بررسی می کنیم. با ما باشید…
معرفی شرکت نورالینک
شرکت نورالینک یک شرکت آمریکایی است که توسط ایلان ماسک در سال 2016 در زمینه پزشکی و در حوزه فناوری نورون یا فناوری عصبی ساخته شده است، در این شرکت گروهی از متخصصان و محققان دانشگاه های مطرح جهان در حوزه علوم اعصاب جمع شده اند تا به تحقیق و مطالعه در مورد متصل شدن کامپیوتر به مغز انسان بپردازند.
پروژه نورالینک Neuralink
نورالینک از دو کلمه Neuron به معنای نورون و Link به معنای اتصال تشکیل شده است و در واقع هدف اصلی این پروژه اتصال نورون ها به کامپیوتر و یا سایر افراد می باشد، در نورالینک تراشه ای در مغز انسان گذاشته می شود تا اتصال مغز و نورون ها با کامپیوتر برقرار شود و تاکنون این آزمایش بر روی حیوانات انجام گرفته است.
ایلان ماسک این پروژه را بر روی سه خوک انجام داد و در سال 2020 تراشه ای در مغز آن ها جا گذاشته شد و پس از گذشت زمان تراشه از مغز یکی از خوک ها خارج شد، ایلان ماسک دلیل خارج شدن تراشه را اینگونه مطرح کرد که هر زمان افراد تمایل به خروج تراشه از مغز داشته باشند، این امر امکان پذیر خواهد بود.
بخش های تشکیل دهنده پروژه نورالینک
در پروژه نورالینک جهت اتصال نورون ها به کامپیوتر دو بخش مجزا و تفکیک شده قرار دارد که عبارتند از:
تراشه نورالینک داخل مغز
قسمت اصلی این پروژه تراشه ای است که در داخل مغز گذاشته می شود، برای قرار دادن تراشه در داخل مغز قسمتی از پوست سر برداشته می شود و تراشه روی مغز با استفاده از جراحی رباتیک گذاشته می شود، اندازه این تراشه کوچک است و دارای 4 میلی متر ارتفاع و 8 میلیمتر قطر است به همین دلیل سطح کوچکی از پوست مغز باز می شود، تراشه نورالینک متشکل از 4 بخش و تراشه مجازی N1 می باشد و شامل:
- 3 تراشه N1 کنترل حرکات در قشر حرکتی مغز
- 1 تراشه N1 به عنوان حسگر در قشر حسی
می باشد.
قسمت نورالینک خارج از مغز
بخش دیگر که برای تحقق این هدف لازم و ضروری می باشد، قطعه خارجی یا Link است که بیرون از مغز و غالباً پشت گوش قرار خواهد گرفت این قطعه، نرم افزار و باتری را در خود جای داده است و با دو هدف اصلی ایجاد شده است که عبارتند از:
- بروز رسانی نرم افزار
- کنترل الکترودها
لازم است بدانید که این قطعه قابلیت شارژ شدن را با باتری موجود در آن دارد و زمانی که شارژ قطعه خارجی کاهش یابد می توانید آن را از پشت گوش خارج کنید و آن را پس از شارژ شدن مجدد استفاده کنید.
نحوه کار تراشه در نورالینک
همانطور که در بالا گفته شد تراشه با یک عمل جراحی ساده روی مغز قرار گرفته می شود، مطابق با آزمایشات انجام شده با ارسال پیام عصب ها به یکدیگر میدان الکتریکی تشکیل می شود. الکترود شماره یک بر روی نورون قرار می گیرد و قابلیت تشخیص میدان های الکتریکی را خواهد داشت.
الکترود دوم در فاصله با نورون گذاشته می شود، این فاصله تا حدی از نورون خواهد بود که قابلیت تشخیص میدان الکتریکی را نداشته باشد، طبق مطالعات انجام گرفته فاصله الکترود دوم تا نورون 60 نانومتر خواهد بود، الکترود 1 و 2 زیر جمجمه قرار دارند و سیگنالی به بیرون نمی دهند، 1024 رشته میکروسکوپی که الکترودهای نازک هستند از این تراشه بیرون زده اند به همین دلیل برای نصب آن از ربات استفاده می شود. تمامی الکترودهای داخلی توسط الکترود با قطعه خارجی کنترل خواهند شد.
اهداف ایلان ماسک از نورالینک
این پروژِه در ابتدا با هدف کمک به افراد فلج ایجاد شد و به تدریج هدف آن گسترده تر گردید، در حال حاضر هدف نورالینک ایجاد رایانه در مغز افراد است که نیازی به حمل نداشته باشد، پیش بینی ایلان ماسک این است که تا چند سال آینده این مورد رواج خواهد داشت، همچنین افزوده است که افراد مجهز به نورالینک نسبت به سایر افراد در ابعاد مختلف همچون روابط شغلی، اجتماعی و … متفاوت و پیشرفته خواهند بود و قدرت رقابت با آن ها برای افراد عادی فراهم نخواهد بود.
دغدغه های نورالینک
با توجه به اینکه این فناوری خلاقانه و نو ایلان ماسک ارزنده و با تمرکز بر آینده می باشد اما نگرانی و دغدغه هایی را به همراه خواهد داشت که می توان از اصلی ترین آن ها موارد زیر را نام برد:
- آلوده شدن مغز به بدافزارها یا باج افزارها
- اشکالات نرم افزاری و سخت افزاری
- هک شدن
- تغییرات رشد مغز و پاسخ به محرک های مختلف