سرمایه گذاری غالبا با هدف سوددهی انجام می گیرد که می تواند این سود مادی یا معنوی باشد، در شرکت های مختلف امور مالی و حسابداری آن ها به گونه ای طراحی شده است که به طور کامل وضعیت مالی و سود دهی آن ها را مشخص می کند، یکی از شاخص های مهم در سرمایه گذاری نرخ بازگشت سرمایه یا ROI می باشد که به بررسی آن می پردازیم.
نرخ بازگشت به سرمایه ROI چیست؟
کلمه ROI مخفف شده عبارت Return on Investment می باشد و احتمال سودآوری یک سرمایه گذاری را از بعد مالی و یا معنوی (پیشرفت کسب و کار) مورد اندازه گیری قرار می دهد، ساده ترین تعریف برای ROI را می توان نسبت سود بر میزان هزینه و سرمایه دانست که در بازاریابی و کمپین های تبلیغاتی برای مشخص شدن درصد موفقیت بسیار لازم و پرکاربرد است.
ROI در دیجیتال مارکتینگ
امروزه با گسترش و توسعه تکنولوژی و فناوری، دیجیتال مارکتینگ کاربرد و جایگاه ویژه ای را کسب کرده است و ROI در این موضوع بسیار حائز اهمیت می باشد و اعتقاد کارشناس آن بر این است که:
در حوزه دیجیتال مارکتینگ باید نرخ بازگشت به سرمایه در زمان تدوین استراتژی ها بازاریابی و تبلیغات ویژه در نظر گرفته شود زیرا ROI یکی از اصلی ترین معیارها در این حوزه به شمار می رود.
مزایای استفاده از ROI
در سرمایه گذاری تبلیغات نقش بسیار موثری دارند، در عصر حاضر برای سرمایه گذاری باید تمام هزینه ها سنجیده شود و در کسب کارها و به ویژه استارتاپ ها امکان تخصیص بخشی از سرمایه برای تبلیغات گسترده وجود ندارد و همه هزینه ها باید مدیریت شده باشد، نرخ بازگشت به سرمایه برای بهینه عمل کردن با مشخص شدن دو مورد زیر کمک می کند:
- تفکیک سرمایه گذاری کم بازده از پربازده
- آینده نگری دقیق تر و منطقی تر
چگونگی محاسبه نرخ بازگشت سرمایه و فرمول آن
در بالا گفتیم که نرخ سود حاصل از سرمایه در واقع میزان سوددهی نسبت به هزینه پرداختی یا سرمایه است و می توان با استفاده از داده های زیر و تقسیم آن ها بر یکدیگر مقدار ROI را محاسبه کرد:
NRI: سود خالص دریافتی (مخفف شده عبارت Net return on investment )
CI: مبلغ سرمایه گذاری و (مخفف شده عبارت Cost of investment)
ROI= NRI/ CI
لازم است به این نکته توجه داشته باشید به هر میزان که عدد ROI یا نرخ بازگشت سرمایه بیشتر باشد، سود دهی سرمایه گذاری بیشتر بوده است و چنانچه نرخ بازگشت سرمایه کم یا منفی باشد، سوددهی ناچیز و حتی برخی موارد سرمایه گذاری ریان آور بوده است و بهتر است راهکاری جدید به کار گرفته شود.
کاربردهای ROI
محاسبه نرخ سود سرمایه به شما اطلاعاتی در مورد موثر بودن سرمایه گذاری بر کسب و کاری که دارید می دهد و به شما در گرفتن تصمیمات درست کمک می کند، که می توان از اصلی ترین کاربرد این عامل در تصمیم گیری به موارد زیر اشاره کرد؛ همچون:
خرید تجهیزات و ابزار جدید
برای پیشرفت در کسب و کار شما می توانید ابزار، تجهیزات و … جدید، موثر و کارآمد را خریداری کنید و کسب و کار خود را ارتقا دهید، محاسبه نرخ سود سرمایه در اقدام به خرید ابزار جدید امکان ارزیابی و ارزشمند واقع شدن خرید آن را در سود مجموعه و همچنین نقش موثری برای سرمایه گذاری برای خرید تجهیزات در آینده را فراهم می کند.
اضافه کردن بخش جدید به مجموعه و استخدام کارکنان جدید
با استفاده از هوش و خلاقیت خود می توانید با اضافه کردن کارمندان و پرسنل جدید و یا بخشی جدید سود خود را از کسب و کار و تجارتتان افزایش دهید، این کار را با بررسی و محاسبه میزان نرخ سرمایه بخش های مختلف و مقایسه آنها با یکدیگر انجام می شود و سرمایه گذاران می توانند به صورت منطقی و درست در مورد افزایش بخش یا پرسنل اقدام نمایید.
استراتژی های موثر در فروش
با بررسی و محاسبه نرخ ROI شما می توانید مفید بودن یک استراتژی را مورد بررسی قرار دهید، لیدرها به شما ایده و راهکارهای جدید برای سودآوری بیشتر تجارت و کسب و کار را ارائه می کنند. تا آنان که مفیدتر هستند را ادامه دهید و استراتژی کم بازده را نادیده بگیرید.
بازاریابی و نرخ سود سرمایه
محاسبه ROI بسیار سودمند و موثر برای بازاریابان می باشد، در واقع هدف اصلی بازاریابان صحبت در مورد محصول شما است تا بتوانند با فروش بیشتر سود دهی را افزایش دهند، با بدست آوردن میزان نرخ سود سرمایه شما می توانید کمپین های مختلف را مورد بررسی قرار دهید و موفق ترین و کارآمدترین آن را شناسایی کنید.
بازاریابان با استفاده از ROI در موارد زیر تصمیمات درست تری را اتخاذ می کنند:
- مکانی مناسب برای خرج کردن پول و سرمایه گذاری
- متمرکز کردن استراتژی بازاریابی
- ابزارهای موثر برای موفقیت در بازاریابی
معایب استفاده از RIO
استفاده از نرخ سود سرمایه علاوه بر اینکه برای سرمایه گذاران مزایا و فوایدی برای سرمایه گذاری دقیق تر ایجاد می کند، محدودیت ها و معایبی نیز دارد که اصلیترین آنها شامل:
- عدم در نظر گرفتن جریان نقدی یا کش فلوی کسب کار در محاسبه نرخ سود حاصل از سرمایه
- نیاز به درک کامل آینده زیرا ممکن است سود شما در آینده و گذر زمان تغییرات چشمگیر داشته باشد.
- سنجش تک بعدی و فقط موفقیت مالی مجموعه