وایت پیپر (white paper) یک ارز اولین گام برای ورود آن در عرصه بازار ارزهای دیجیتال است. یک وایت پیپر خوب و مناسب می تواند تضمینی برای پیشرفت و موفقیت ارز دیجیتالی که قصد عرضه به بازار را دارد باشد. وایت پیپر یک پروژه گزارش کاملی از عملکرد و اهداف آن است که در قالب فایل PDF منتشر می شود. این مقاله در تمام صنایع وجود دارد که ارزهای دیجیتال نیز یکی از آنهاست. در ادامه با ما همراه باشید تا با این مفهوم در ارزهای دیجیتال بیشتر آشنا شوید.
وایت پیپر چیست؟
در ارزهای دیجیتال وایت پیپر به سندی اطلاق می شود که توضیحی جامع از یک پروژه ارز دیجیتال ارائه می کند. در واقع وایت پیپر معرفی نامه پروژه است که اهداف پروژه را و اینکه قرار است چه مشکلی را رفع کند بیان می کند. وایت پیپرها دارای بخش های مختلفی هستند که هر یک از آن ها قسمتی از پروژه را مانند پیشینه تیم توسعه دهنده، اعضای تیم، هدف ارائه ارز، نحوه کارکرد نودها، مکانیزم اجماع شبکه و... را معرفی می کند.
ارزهای دیجیتال معمولا با یک عرضه اولیه سکه یا ICO به علاقمندان ارائه می شوند. زمان انتشار اوراق سفید پیش از عرضه اولیه سکه است و یک وایت پیپر باید به قدری جامع و استاندارد باشد که بتواند افراد را برای سرمایه گذاری بر روی پروژه ترغیب نماید.
اولین و معروفترین وایت پیپر ارزهای دیجیتال مربوط به ارز دیجیتال بیت کوین است که در سال ۲۰۰۸ توسط ساتوشی ناکاموتو خالق بیت کوین منتشر شد و در آن بیت کوین را به عنوان اولین ارز رمزنگاری شده و یک سیستم مالی غیر متمرکز و نظیر به نظیر معرفی کرد و یک سال بعد این ارز را ارائه کرد.
مطالعه وایت پیپرها در تحلیل فاندامنتال و سایر تحلیل های ارز دیجیتال به کار می رود اما مطالعه آن حتی برای افراد غیر تحلیلگر نیز ممکن است سودمند باشد. مطالعه وایت پیپر یک ارز پیش از سرمایه گذاری بر روی آن کمک می کند معامله گر بتواند پروژه ارز را بهتر بشناسد و با آن آشنا شود. از طرفی می توان فهمید که این ارز دیجیتال چه مشکلاتی را در دنیای واقعی برطرف می کند.
وایت پیپر چه قسمت هایی را شامل می شود؟
وایت پیپر یا اوراق سفید شامل قسمت های مختلفی هستند. یک وایت پیپر استاندارد شامل بخش های زیر است:
چکیده
چکیده یک وایت پیپر دیدی کلی و خلاصه از پروژه آتی ارائه می دهد. یک چکیده جذاب می تواند خواننده را به ادامه مطالعه دعوت کند و کنجکاوی او را برای خواندن مقاله و شناخت پروژه افزایش دهد.
مقدمه
در مقدمه یک وایت پیپر اطلاعات اندکی درباره پروژه داده می شود و مزایا و اهداف آن را نام می برد. در این قسمت بازاری که ارز دیجیتال قصد عرضه و فعالیت در آن را دارد نیز معرفی می شود.
بیان مسئله
بازار هدف پروژه را می توان در قسمت بیان مسئله وایت پیپر یافت. در این بخش جزئیات پروژه و چالش های پیش روی پروژه مورد بررسی قرار می گیرد و راهکارهای رفع این چالش ها را تشریح می کند.
توضیحات پروژه
توضیحات تیم توسعه دهنده پروژه در مورد هدف و کارکرد آن و اینکه چه خدماتی را ارائه می دهد در این قسمت ثبت شده است و همچنین نحوه چگونگی حل مسائل توسط پروژه را در این قسمت می توان مشاهده کرد.
ارز
کوین یا توکن اختصاصی شبکه را معرفی می کند و بیان می کند که این کوین یا توکن چه عملکردی خواهد داشت و به چه صورت کار خواهد کرد. همچنین در این قسمت روش به دست آمدن ارز و سازوکار ارز بیان می شود و در صورت موفقیت پروژه اعضا و سرمایه گذاران چه سودی خواهند برد.
جزئیات عرضه
این قسمت مربوط به رمز ارزها است و اگر وایت پیپر برای یک پروژه ارز دیجیتال باشد اطلاعات زمان و نحوه عرضه سکه یا توکن را در اختیار علاقمندان قرار می دهد. جزئیاتی مانند زمان عرضه، نحوه عرضه، حداقل و حداکثر مقدار سرمایه گذاری، شرایط سرمایه گذاران و بسیاری از موارد در این بخش بیان می شوند.
اطلاعات تیم توسعه دهنده
پیشینه و اهداف آتی تیم توسعه دهنده یک پروژه ابزاری برای پیش بینی احتمال موفقیت پروژه است. یک تیم مجرب و حرفه ای با دانش و آگاهی بالا می توانند سهم زیادی در پیشرفت یک پروژه ایفا کنند بنابراین با مطالعه این بخش می توان اطلاعات زیادی مانند تحصیلات، سوابق کاری، تخصص و سایر اطلاعات را درباره اعضا کسب کرد.
نتیجه گیری
بخش نهایی وایت پیپر نتیجه گیری است که مقاله را به پایان می رساند. در این بخش خلاصه ای مفید از قسمت های مختلف مقاله نوشته می شود و نکات کلیدی، مزایا و امتیازات سرمایه گذاری بر روی این پروژه را به مخاطب یادآوری می کند.
جمع بندی
سرمایه گذاری آگاهانه می تواند گام بزرگی در کسب سود بالا و موفقیت یک معامله گر باشد. پیش از سرمایه گذاری بر روی یک پروژه کسب اطلاعات در مورد آن و اهداف آن می تواند به پیشرفت بزرگی در سرمایه گذاری منجر شود. یکی از راه های کسب اطلاعات موثق و کامل در مورد یک پروژه مطالعه وایت پیپر آن است. البته مطالعه وایت پیپر به تنهایی برای کسب اطلاعات کافی نیست اما می تواند در مورد تیم توسعه دهنده و اهداف یک پروژه اطلاعات مفیدی را در اختیار مخاطب قرار دهد.