انجام معاملات با مقیاس بزرگ همچون شرکت های بزرگ در سراسر دنیا که معاملات میلیاردی انجام می دهند، همواره یکی از چالش های علاقمندان به بازارهای مالی بوده است. بدیهی است که انجام این معاملات نیازمند سوپر کامپیوترهای بسیار قدرتمند می باشد که از الگوریتم های پیشرفته و خاصی پیروی می کنند، این معاملات کلان را اصطلاحاً معاملات با فرکانس بالا می گویند.
معاملات فرکانس بالا HFT چیست؟
HFT مخفف شده عبارت (High Frequency Trading) است، معاملات فرکانس بالا در واقع نوعی از معاملات الگوریتمی محسوب می شوند که تراکنش تعداد زیادی سفارش را در مدت زمان بسیار کوتاه انجام می دهند، برای تحلیل بازار و انجام تراکنش در کسری از ثانیه دو عامل، ضروری و مهم می باشند که شامل:
- داده های مالی با فرکانس بالا
- ابزارهای پیشرفته تجارت الکترونیکی
تاریخچه معاملات HFT
معاملات HFT مطابق با منابع رسمی در سال 1998 و پس از مجاز شدن استفاده از بسترهای الکترونیکی توسط اعضای کمیسیون اوراق بهادار ایالات متحده آمریکا آغاز شده است، در حدود ده سال قبل حدود سال 1988 میلادی استیون سوانسون، برنامه نویس با استعداد ایده الگوریتم معاملات فرکانس بالا را بنیانگذاری کرد و اولین شرکت تجارت خودکار یا میز خودکار را با همراهی جیم هاوکس و دیوید ویتکامب سازماندهی نمود،استیون سوانسون ایده و ساختار استفاده از رایانه های سازنده در معاملات سهام را ارائه کرده است.
در ایالات متحده آمریکا در سال 2009 معاملات HFT حدود 73 درصد از کل معاملات سهام این ایالت را تشکیل می داد، بعد از بحران، به طور پیوسته سهم بازار شرکت High-Frequency Trading با وجود پیشرفت تکنولوژی کاهش یافت، این معاملات برای شرکت های کوچک به دلیل بالا رفتن هزینه تجهیزات رقابتی به طور سالانه مقرون به صرفه نمی باشد.
در مدت زمان حضور معاملات فرکانس بالا با ایجاد سه عامل عملیاتی دور از تصور و چشم انسان در کسری از ثانیه انجام می شوند که این عوامل شامل:
- استراتژی های جدید
- محاسبات فوق العاده
- ایده های تجاری
آغاز معاملات HFT
معاملات فرکانس بالا از زمانی رواج یافت که بورس ها انگیزه لازم را در شرکت ایجاد کردند که به نقدینگی بازار را افزایش دهند، برای مثال در بورس سهام نیویورک گروهی از تامین کنندگان نقدینگی فعال هستند و برای افزایش رقابت و نقدینگی این بازار تلاش می کنند، آنان برای رسیدن به این هدف کارمزدها را کاهش داده و تخفیفات ارائه می کند.
3 ویژگی معاملات فرکانس بالا
معاملات فرکانس بالا یا High-Frequency Trading دارای ویژگی ها و شاخصه های منحصر به فرد می باشد که از اصلی ترین آنها می توان موارد زیر را نام برد:
- استفاده از برنامه های پیچیده و با سرعت جهت مشخص شدن مسیر، اجرای دستورات و سفارشات
- مورد استفاده قرار دادن سرویس های هم مکانی و داده های بهروزرسانی شده که توسط بورس و نهادهای دیگر ارائه شده است تا تاخیر در شبکه را با استفاده از آنها به حداقل زمان ممکن برسانند.
- ارسال سفارش های متعدد که پس از مدت زمان کوتاه از ارسال آنها لغو می شوند.
مزایا معاملات فرکانس بالا (HFT)
معاملات فرکانس بالا برای سرمایه گذاران هدف های ارزشمند و حائز اهمیت دارد که از اصلی ترین آنها می توان موارد زیر را نام برد:
کاهش اشتباهات در معاملات
یکی از کاربردهای باارزش معاملات HFT کاهش یافتن هزینه تراکنش های انجام شده به دلیل اتکای زیاد به فناوری می باشد، همچنین به دلیل نظارت رایانه ها بر فعالیت های معاملاتی باعث می شود تا اشتباهات در این معاملات کمتر شود، با استفاده از این معاملات تریدها توجه خود را معطوف برنامه ریزی و اجرای استراتژی معاملاتی می کنند.
الگوریتم با سرعت اجرایی بالا
تریدرها HFT با سرعت وارد بازار می شوند و سریع از آن خارج می شوند، هدف اصلی این معامله گران کسب سود کم در مدت زمان کوتاه است که با گذر زمان در مجموع سود قابل توجهی خواهد شد و غالبا اینگونه الگوریتم ها که سرعت اجرایی بالا دارند؛ برتری نسبی به الگوریتم ها با سرعت اجرایی پایین خواهند داشت.
بهبودی شرایط بازار با ثبات نقدینگی
معاملات فرکانس بالا جریان ثابت در نقدینگی ایجاد و در بهبود بازار نقش موثر خواهند داشت، زیرا شکاف ایجاد بین قیمت های پیشنهادی خرید و فروش را از بین می برند، به همین منظور برخی از صرافی ها با ارائه تخفیف به سرمایه گذاران و کاربران HFT آنان را به استفاده از این معاملات تشویق می کنند.
2 نکته در مورد معاملات HFT
- لازم است بدانید که معاملات فرکانس بالا نوسانات بازار را به صورت قابل توجهی افزایش می دهند، زیرا طراحی الگوریتم های استفاده شده در این معاملات به گونه ای است که در کسری از ثانیه به صورت خودکار و یا نیمه خودکار و بدون هیچگونه تاثیر انسانی تصمیم به ورود یا خروج از یک پوزیشن را می گیرند.
- الگوریتم معاملات HFT پیچیده است و غالبا دسترسی به این شیوه معاملاتی تنها برای سازمان های بزرگ مالی امکان پذیر می باشد، این معاملات امروزه نقش برجسته ای در میزان و حجم معاملات انجام شده در بازارهایی همچون فارکس و ارزهای دیجیتال دارند.
کاربران معاملات HFT چه کسانی هستند؟
تهیه محتوای برنامه های HFT تنها برای ساختارها و صندوق های سرمایه گذاری توسعه یافته امکان پذیر می باشد و به دلیل هزینه ی بالای این معاملات سرمایه گذاران و بازرگانان خصوصی از آن استفاده نمی کنند، در این میان به ندرت برخی از شرکت های بازرگانی خصوصی با استفاده از سرمایه شخصی معاملات HFT را انجام می دهند.
کاربرانی که از معاملات فرکانس بالا استفاده می کنند را می توان به طور کلی به 5 گروه تقسیم کرد که عبارتند از :
- شرکت های بازرگانی مستقل
- شرکت های تابع کارگزاران
- صندوق تأمینی
- بانک های بزرگ
- ساختارهای سرمایه گذاری
تأثیر معاملات فرکانس بالا در بازارهای مالی
معاملات HFT در بازارهای مالی تاثیرات مهمی داشته است که از اصلی ترین مواردی که تا کنون بر این بازار داشته است را می توان در چند مورد زیر خلاصه کرد:
کاهش اختلاف قیمت خرید و فروش
یکی از نخستین موارد که می تواند از تاثیر این معاملات در بازارهای مالی اشاره کرد کاهش دادن اختلاف قیمت خرید و فروش می باشد، مطابق با اطلاعات بدست آمده از بازار بورس توکیو و لندن این نتیجه حاصل شد که حجم معاملات با اختلاف قیمت خرید و فروش رابطه معکوس دارد، همچنین با کاهش معاملات الگوریتمی تفاوت موثر قیمت خرید و فروش در سهام تورنتو به شدت افزایش یافته است.
معاملات با فرکانس بالا با کاهش اختلاف قیمت خرید و فروش سهام باعث کاهش اندازه معاملات شده اند.
تزریق بیشتر نقدینگی؛ افزایش حجم معاملات
ارسال سفارش های خرید و فروش با بکار بردن تکنولوژی و الگوریتم های کاربردی در بازار بورس نزدک در سال 2010 افزایش یافت، این امر نشان دهنده این موضوع بود که استفاده از معاملات HFT برای اختلاف میان قیمت واقعی و قیمت اعلام شده تاثیرات اندکی دارد، علاوه بر آن با تحلیل اطلاعات در بازار نزدک مشخص شد که این معاملات باعث افزایش نقدینگی می شوند و این امر باعث افزایش حجم معاملات می شود.
با بررسی های انجام شده در بازار سهام استرالیا، عدم ارتباط معاملات HFT با تفاوت قیمت اعلام شده و قیمت واقعی خرید و فروش مشخص شد که می توان نتیجه گرفت این معاملات تأثیری در کم شدن نقدینگی نداشته اند.
بهبود کارایی کلی قیمت ها
معاملات HFT باعث ایجاد تغییرات دائمی به جای یک حرکت انتقالی شده است و باعث بهبودی کارایی کلی قیمت ها شده است، رابطه مستقیم بین کارایی قیمت ها و معاملات فرکانس بالا وجود دارد و در افزایش این کارایی معاملات الگوریتمی مؤثر می باشند.